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The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 

 (Petitioner), a New York resident. Petitioner asks whether sales tax is imposed 

on her receipts from travel planning and concierge services, and if those receipts are subject to 

income tax. We conclude that sales tax is not imposed on those receipts. However, the receipts are 

included in Petitioner’s income and are subject to personal income tax.  

Facts 

 Petitioner markets group travel packages to solo female travelers. Petitioner books hotel 

rooms, tours, activities and meals. During each trip, Petitioner serves as the group leader and 

concierge. Petitioner charges a non-refundable fee of $350 for her services. If owed, sales tax is 

charged to each traveler by the hotels, tour companies and restaurants. 

Analysis 

 Tax Law § 1105(c) imposes sales tax on certain services, which do not include travel 

planning and concierge services. Accordingly, sales tax is not imposed on Petitioner’s receipts for 

those travel services. 

 Tax Law § 612(a) provides that the New York adjusted gross income of a resident 

individual is his or her federal adjusted gross income with any applicable modifications. Federal 

adjusted gross income is defined as gross income minus certain specific deductions. See Internal 

Revenue Code § 62(a). Internal Revenue Code § 61(a) provides that gross income means all 

income from whatever source derived, including (but not limited to): (1) compensation for 

services, including fees, commissions, fringe benefits, and similar items; and (2) gross income 

derived from business. Accordingly, Petitioner’s fees for her services as a travel agent are 

reportable as gross income for federal income tax purposes. Therefore, they are includable in New 

York adjusted gross income and subject to the New York personal income tax. 
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NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is 

limited to the facts set forth therein and is binding on the Department only 

with respect to the person or entity to whom it is issued and only if the person 

or entity fully and accurately describes all relevant facts. An Advisory 

Opinion is based on the law, regulations, and Department policies in effect as 

of the date the Opinion is issued or for the specific time period at issue in the 

Opinion. The information provided in this document does not cover every 

situation and is not intended to replace the law or change its meaning. 




