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          The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 

REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED  (Petitioner). 

 

          Petitioner asks whether or not sales tax should be charged on golf cart usage.  We 

conclude that use of the golf carts by Petitioner’s customers is not subject to sales tax.  

 

Facts  

 

          Petitioner operates a golf course that is open to the public.  On its website, it describes 

itself as a “daily fee golf course.”  Golfers pay a fee per person to play 18 or 9 holes of golf.  

Petitioner owns golf carts that are available for all golfers to use during a round of golf.  The fee 

for playing golf with the use of a golf cart is the same as the fee for playing golf without using 

the cart.  Petitioner sates that no separate fee is charged for use of the golf carts. 

 

 Petitioner asks whether it must collect sales tax from its customers for the use of golf 

carts. 

 

Analysis 

 

            Tax Law § 1105(a) imposes a sales tax on the sale of tangible personal property, except 

as otherwise provided.  Tangible personal property means property with a material existence and 

perceptibility to the human senses.  See Tax Law § 1101(b)(6); 20 NYCRR 526.8(a). 

 

            A “sale” is any transaction in which there is a transfer of title or possession or both of 

tangible personal property for consideration.  See 20 NYCRR 526.7(a)(1).  The terms sale, 

selling and purchase include rentals or leases of tangible personal property.  See 20 NYCRR 

526.7 (a)(b). 

 

          Petitioner does not separately charge customers for the use of golf carts, and the price for a 

round of golf is the same with or without a golf cart.  Consequently, we conclude that the use of 

the golf carts by patrons does not constitute a sale or a rental of tangible personal property, 

because there is no consideration paid to the Petitioner in exchange for the temporary transfer of 

possession of tangible personal property. Therefore, the use of the golf carts by customers is not 

subject to sales tax.  However, because we conclude that the golf carts are not sold or rented by 
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Petitioner to its customers, it cannot purchase the golf carts exempt from sales tax as purchases 

for resale.  Accordingly, Petitioner must pay sales tax when it purchases the golf carts.   

 

DATED: July 14, 2020         

     

                                                                                          /S/                                                                                                                                                                                                                                                                

                                                                       DEBORAH R. LIEBMAN 

                                                                       Deputy Counsel 

                                                                      

 

NOTE:    An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the person 

or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately 

describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and 

Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific 

time period at issue in the Opinion.  The information provided in this document does 

not cover every situation and is not intended to replace the law or change its meaning. 
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