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The Department of Taxation and Finance received a Petition for an Advisory Opinion from 

 (“Petitioner”). Petitioner seeks 

clarification on the statute of limitations on refund claims of sales tax filers that participate in the 

PrompTax program. We conclude that Petitioner’s refund claim filed within 3 years of the date it 

filed Form ST-810, New York State and Local Quarterly Sales and Use Tax Return for Part-

Quarterly (Monthly) Filers, for an overpayment of sales tax is barred by the statute of limitations 

with respect to PrompTax payments made prior to the filing of that return. 

 

Facts 

 

Petitioner is a participant in the PrompTax program. Under this program, sales tax must be 

paid no later than 3 business days after the 22nd day of each month. The payment is accompanied 

by a two-part electronic submission; one part reports the amount due for days 1-22 of the current 

month, and the other part reports the amount due for day 23 through the end of the previous month. 

Participants may choose to calculate their sales tax due for days 1-22 of the current month using 

the “actual” method by remitting at least 90% of the actual sales tax due, or the “estimated” method 

by remitting at least 75% of 1/3 of their liability for the comparable sales tax quarter of the 

preceding year. The payment amount must equal the total of the two reported amounts. This 

electronic submission for PrompTax filers replaces the requirement to submit Form ST-809, New 

York State and Local Sales and Use Tax Return for Part-Quarterly (Monthly) Filers. See TR-682-

N, Program Overview – Electronic Filing and Payment Program (PrompTax). However, in 

addition to the monthly payments, PrompTax participants must file Form ST-810, New York State 

and Local Quarterly Sales and Use Tax Return for Part-Quarterly (Monthly) Filers, using their 

online services account, no later than 20 days after the end of the sales tax quarterly period. When 

filing that return, taxpayers are required to pay the balance of tax due for that quarter/period. 

 

Petitioner made electronic PrompTax payments using the estimated method on June 24, 

2013, July 26, 2013 and August 24, 2013. In addition, it timely filed Form ST-810 for the period 

of June 1, 2013 through August 31, 2013 on September 20, 2013. Petitioner asks whether a refund 

claim filed on September 20, 2016, for an overpayment of tax that occurred in June, July or August 

of 2013, was beyond the statute of limitations. 

 

Analysis 

 

Tax Law § 1139(c) states, in relevant part: 

Claim for credit or refund for overpayment of sales tax shall be filed within three 

years from the time the return was filed or two years from the time the tax was paid, 
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whichever of such periods expires the later.... If the claim is filed within the three year 

period, the amount of the credit or refund shall not exceed the portion of the tax paid within 

the three years immediately preceding the filing of the claim plus the period of any 

extension of time for filing the return. 

 

Here, Petitioner made PrompTax payments on June 24, 2013, July 26, 2013 and August 

24, 2013. In addition, it filed Form ST-810 for the period of June 1, 2013 through August 31, 2013 

on September 20, 2013. Because Petitioner filed its refund claim on September 20, 2016, any 

refund cannot exceed the portion of the tax paid within the three-year period immediately 

preceding that date. Because Petitioner’s PrompTax payments made in June, July and August of 

2013 were made more than three years prior to the filing of its refund claim in September 2016, 

we conclude a refund of those payments is barred by the statute of limitations. 

 

DATED: July 30, 2024 

 

 

        /s/ 

                                                                          MARY ELLEN LADOUCEUR 

                                                                          Principal Attorney  

 

 

Note: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the facts 

set forth therein and is binding on the Department only with respect to the person or entity 

to whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately describes all 

relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and Department 

policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific time period at issue 

in the Opinion. The information provided in this document does not cover every situation 

and is not intended to replace the law or change its meaning. 




