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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 

Michael G. Hilf located at P.O. Box 684, Ithaca, NY 14850 (“Petitioner”). Petitioner asks whether 

certain chocolate-covered marshmallow twists are subject to New York State and local sales tax. 

 

 We conclude that the chocolate-covered marshmallow twists petitioner specified in his 

petition are candy and/or confectionery subject to New York State and local sales tax. 

 

Facts  

 

 Petitioner is a customer that occasionally purchases a certain chocolate-covered 

marshmallow twists product (“product”). Petitioner describes the product as “oblong-shaped” and 

states that it does “not resemble any object or character, such as hearts, bunnies, pumpkins, or 

Santas that are produced by other manufacturers and sold around the holidays.” Petitioner also 

states that, “neither the word candy nor the word confectionery appears on the packaging” of the 

product, a point verified by the scanned images of the front and back of the product’s packaging 

that accompany the petition. The product website states that it is well known for the candy and 

confectionery items it produces, including the product in question. Petitioner asks whether the 

product is subject to New York State and local sales tax if the product does not resemble any object 

or character, is sold year-round, and the packaging does not describe the product as either candy 

or confectionery. 

 

Analysis  

 

Tax Law § 1105(a) imposes sales tax on the receipts from every retail sale of tangible 

personal property, except as otherwise provided. Food and food products generally are exempt 

from sales tax imposed on tangible personal property. See Tax Law § 1115(a)(1). However, candy 

and confectionery are specifically excluded from the types of food products covered by that 

exemption. See Tax Law § 1115(a)(1)(i) The sales tax regulations provide that “candy and 

confectionery include, without limitation, candy of all types; chocolate (plain or mixed with other 

products); glazed or sugar-coated fruits, nuts, peanuts, popcorn or other products; chewing gum; 

mints; lollypops; fruit flavored sticks; fruit drops; licorice; pastilles; cotton candy; marzipan; 

halvah and any similar product regarded as candy or confectionery based on its normal use or as 

indicated on the label or in the advertising thereof.” 20 NYCRR 528.2(a)(4). The product in 

question is chocolate covered marshmallows. While marshmallows by themselves are not 

considered candy or confectionery, a product that is not candy or confectionery by itself becomes 

candy or confectionery when it is dipped or coated in chocolate. See TB-ST-103. 
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Petitioner contends that the product is different from other taxable candy or chocolate 

covered marshmallows because the product in question is not produced in a decorative or festive 

shape, nor does the product, as Petitioner describes, “resemble any object or character, such as 

hearts, bunnies, pumpkins, or Santa’s that are produced by other manufacturers and sold around 

the holidays.” Petitioner also claims that the product should not be subject to tax because it is not 

labeled as candy and/or confectionery. How a product is marketed is relevant to, but not the sole 

determinant of, whether it is considered candy or confectionery. Here, it is clear from the product 

itself and the normal use of the product that it is candy and/or confectionery. Thus, receipts from 

the sales of the product are subject to tax pursuant to Tax Law § 1105(a). 

 

DATED: July 30, 2024 

 

 

        /s/ 

                                                                          MARY ELLEN LADOUCEUR 

                                                                          Principal Attorney 

 

 

NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the person 

or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately 

describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and 

Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific 

time period at issue in the Opinion. The information provided in this document does 

not cover every situation and is not intended to replace the law or change its meaning. 


