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The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from

I (Pctitioner”). Petitioner asks whether its personalized astrological
birth chart reading services are subject to New York State sales tax.

We conclude that Petitioner’s sales of its personalized astrological birth chart reading
services are not subject to New York State and local sales and use taxes.

Facts

Petitioner provides a free website and application that includes daily and monthly
horoscopes, a love and compatibility calculator and a content library.! The web application
also includes daily and monthly horoscopes. Petitioner also provides its “premium” (paying)
customers live one-on-one astrological birth chart readings online via its application and
website.? A birth chart contains information about all areas of a customer’s life, including
career, love, family and home life. Premium customers receive readings about the planets’
positions at the exact moment of the customer’s birth. Petitioner’s astrologers examine the
planets’ positions and interactions with one another to see how the planet alignments shape
the customer’s personality, motivations and desires. Premium customers may receive an
individual session with an astrologer and may ask specific questions related to their reading.
Petitioner states that no two astrological readings are the same and a premium customer
pays Petitioner for the astrologer’s time and expertise.

Analysis

Sales tax is imposed on the service of “furnishing . . . information by printed,
mimeographed or multigraphed matter or by duplicating written or printed matter in any other
manner, including the services of collecting, compiling or analyzing information of any kind
or nature and furnishing reports thereof to other persons . . ..” Receipts from the sale of
information services that are personal or individual in nature, and that are not or may not be
substantially included in reports given to other persons are exempt from sales tax. See Tax
Law 8§ 1105(c)(1). Whether a service qualifies as an information service depends on its primary
function, as determined by the nature of the service being sold and on what is being paid for
by the purchaser.

! petitioner did not request, and we do not provide, an opinion about whether the free application is subject to sales tax.
2 When Petitioner first submitted its Advisory Opinion request, it stated that its services were provided via a 3" party
vendor application. However, Petitioner has since notified the Department of Taxation and Finance that it no longer
uses the 3" party vendor application to provide its services and, instead, Petitioner provides its services through its own
website and a free application.



Here, Petitioner’s paid services involve providing personalized astrological readings
to its customers. Providing astrological readings is clearly distinguishable from a taxable
information service of simply retrieving, collecting, compiling and furnishing information.
While the astrologers provide information to the premium customers, this service principally
involves the giving of guidance, advice, and predictions based upon the astrologer’s
expertise in reading a customer’s planetary birth chart. Accordingly, Petitioner’s services do
not constitute an information service under Tax Law 8 1105(c)(1).

Sales tax is also imposed upon information and entertainment services delivered via
telephony and telegraphy or telephone and telegraph service. See Tax Law 8 1105(c)(9)(i).
Information services delivered via telephony and telegraphy are not subject to tax unless the
information service would be subject to the tax imposed by Tax Law 8 1105(c)(1) if the
information was delivered in written or printed format. Tax Law 8 1105(c)(9)(ii) also imposes an
additional 5% tax on the receipts from the sale of information and entertainment services
delivered via telephony and telegraphy and telephone and telegraph service when the
services are received by the customer in an exclusively aural manner. Since Petitioner’s
services are not taxable as an information service under Tax Law 8 1105(c)(1), such services
are also not taxable under Tax Law § 1105(c)(9). In addition, because Petitioner’s services are
provided via the internet through its website and mobile application rather than telephony,
these services are also not taxable as an information or entertainment service for purposes
of Tax Law 8 1105(c)(9)(i) and (ii). See Tax Law 8 179.

DATED: August 2, 2024
/s/

MARY ELLEN LADOUCEUR
Principal Attorney

NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the
facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law,
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or
for the specific time period at issue in the Opinion. The information provided in this
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or
change its meaning.





